Valašské Frgály
Jsme rodinná výrobna, která byla založena roku 2000. Vyrábíme zákusky, rolády, řezy, dorty, plněné perníky, ale nejoblíbenější a dalo by se říci, že vlajkovou lodí jsou naše frgály, které vyrábíme z tradičních surovin.
Při výrobě frgálů upřednostňujeme původní a určitě zdlouhavější postup přípravy náplní, před používáním směsí. Například: u přípravy hruškové náplně, kterou vyrábíme ze sušených hrušek, které musíme uvařit, odstranit stopky a zůstatky po květech, pomlet a následně dochutit dalšími ingrediencemi.
U směsí stačí otevřít obal, přimíchat vodu či jinou tekutinu a náplň je hotova :(
V naší nabídce náplní frgálů můžete najít tradiční a nejen na Valašsku oblíbené - tvarohové, hruškové, makové dále i povidlové, ořechové. Z ovocných to jsou meruňkové, švestkové, malinové a velmi žádané borůvkové.
Valašsko byl vždycky chudý kraj, proto se vdolky pekly převážně ve veliké svátky, svatby, křtiny, pohřby apod.. Pro frgály se používal název pecák, pagáček, vdolek – jak ve které dědině. Dnešní název frgál se používal pro vdolek, který se nepovedl (potrhal, shrnula se náplň, připálil, …). Na náplň se používalo co bylo doma: na dědině se chovaly krávy – byl dobrý tvaroh, ovocné stromy daly trnky, jablíčka, hrušky. Na poli narostlo zelí, mrkev, …. Z trnek byly okáče, nebo povidlové. Hrušky se na podzim usušily a podle potřeby se uvařily – byly hruščáky, do kterých se pro chuť přidávaly uvařené sušené jablíčka, kterým se říkalo štípalky, nebo křížaly. Také se používaly povidla z jablek, nebo čerstvé nastrouhané jablka. Ze zeleniny se pekly vdolky ze zelí nebo třeba mrkve.