Od Velikonoc už sice uteklo několik týdnů, ale já si šel pro koledu teprve teď. V dubnu jsem si totiž objednal velikonočního Slevíka, kterého jsem vinou několika nečekaných událostí ztratil z paměti a rozpomněl si až na poslední chvíli, tedy dnes. Slevík umožňoval výběr ze dvou variant menu, přičemž doménou té první byla panenská vepřová svíčkové a triumfem té druhé byl kuřecí prsní steak. Abych se přiznal, více mne lákala varianta druhá - kuřecí maso mám přece jen radši - ale protože ho volím skoro vždy, chtěl jsem zkusit vepřovou panenku. Ta byla marinovaná v hrubozrnném koření, protýkaná špenátem a domácím sýrem. Přílohou byly brambory s česnekem a modrým sýrem, zelný salát s jablky a rukolou a jako bonus selský dressing s pažitkou. No, zkuste odolat! :)
Slevíci blog
Panenská vepřová svíčková
Datum publikace 07.06.2014
Kolem Restaurace U Janků, která leží kousek pod městskými lázněmi, chodívám velmi často, ale nikdy jsem ji vlastně nenavštívil. Až dnes. Restaurace je to malá, ale pěkná, čistá a útulná. Jistým aranžmá, dřevěným stropem a kamenem obloženým barem tak trochu vyvolává dojem tradiční české hospůdky. Ruch nedaleké cesty je dostatečně tlumený a na pokrm tak máte potřebný klid. Co se pak obsluhy týče, ta poletuje sem a tam, je rychlá a působí příjemně - do 20 minut mi s úsměvem podává kýžené menu.
Na první pohled se mi zdá, že je pokrmu trochu méně než jsem očekával, ale to vše může vynahradit kvalita surovin, a tak během chvilky ochutnávám. Vepřová svíčková neboli panenka je zadní malá část jatečně opracované půlky vepře. Protože se jedná o nevelkou část s minimální tučností, považuje se svíčková za velmi kvalitní a žádané maso. Já měl na talíři tři kousky - jeden větší a dva menší. Maso bývá opravdu výborné, ale s menším obsahem tuku občas zaostává chuť - proto byla velmi dobře zvolena dostatečně kořeněná marináda. Uvnitř masa byl slibovaný čerstvý listový salát a roztečený mladý domácí sýr z fryštácké farmy. S těmito surovinami působila svíčková jemně a velmi chutně. Gratinovaný brambor, který jsem dostal ve slupce v alobalu, mi přišel jako lehce nedovařený, čemuž by napovídal také jeho vzhled a teplota. Byl podélně rozříznutý a v otvoru naložený modrým sýrem, česnek jsem moc necítil. To vše ale napravil opět skvělý salát. Buďto mám štěstí nebo Slevíci dobrý výběr a nebo se skutečně hodně zlepšila servírovaná zelenina a ovoce, protože právě tyto přílohy mě vždy velmi mile překvapí. I tentokrát se jednalo o extrémně chutný a šťavnatý salát. Nikdy bych neřekl, že kombinace zelného salátu s jablkem a rukolou může být taková bomba! Velice mi chutnal také zakysaný selský dressing s pažitkou, přestože třeba zakysanou smetanu vůbec nemusím.
Nejvíc jsem si pochutnal na mase a jak už bývá zvykem i na šťavnatém salátu. Nakonec mi ani nevadilo, že jsem si porci představoval větší. Oceňuji také domácí prostředí restaurace a přívětivou obsluhu. Zklamáním bych označil brambor ve slupce, což je ale jediná výtka v jinak vydařeném menu. Jsem tedy opravdu rád, že jsem si na Slevíka vzpomněl a mohl si znovu pochutnat.
- + Kvalitní jemné maso
- + Výborný sálat s dressingem
- + Domácí prostředí
- - Bramborová příloha
Komentáře zákazníků, kteří uplatnili Slevíka
Jak můžete hodnotit?
kvalitu nabízených služeb.